Lavine ulykke i Engadin

Nu har jeg et par gange skrevet om faren ved en lavine, og var så uheldig at få en ”real life” oplevelse. Torsdag den 16/05-2009 var jeg i Berghaus Diavolezza (Engadin, Schweiz) for en 4 dage ski bjergbestignings tur med Piz Palü som mål. Torsdag eftermiddag ville vi på en kort tur for at planlægge hvordan vi ville gå på glectheren de næste dage. (Det skal siges at jeg var sammen med en kammerat Reinhardt der har over 30 års erfaring i bjergene).
Det er meget varmt i 3000 meter højde, og vi vil køre ned til siden af glectheren i en syd skrænt med en hældning på 35-37 grader. Jeg har en dårlig fornemmelse da jeg med min ski stav har set at der i 25 Cm dybde er et krystal lag i sneen. Reinhardt beroliger mig og siger at der ikke er fare på færre, så jeg køre først ind i skrænter helt oppe for at får et bedre overblik
Reinhardt køre bagefter ned midt i skrænten og udløse med det samme det første Snebræt et stykke under mig, han kan dog nå at køre ud i siden da lavine er meget langsom, men han står stadig neden under mig på skrænten
Jeg ved nu at situationen er meget kritisk, jeg drejer mig rundt for at finde en vej ud af skrænten, i dette øjeblik udløse Snebræt nummer 2 hvor jeg står, hvordan det er lykkes mig er stadig en gåde men jeg køre skråt nedad sammen med lavinen og kommer i sikkerhed ved kanten. Jeg kigger ned for at se hvad der sker med Reinhardt og i samme øjeblik ramme lavinen nr. 2 ham sparker hans ben væk under ham og jeg ser hvordan han bliver revet med udover en lille bjergkant.
Med hjerte oppe i halsen køre jeg ned efter ham og finder ham stående uden en skramme. Vi var heldige at det var en våd sne lavine med langsom hastighed og at lavine var i to omgange, det betød at han kunne ”svømme” ovenpå lavinen og snemasserne ikke var så store. Rystet forsætter vi turen dog med det problem at vi skal tilbage og op af den samme skrønt som vi er kommet.
Selvom denne dumme oplevelse have vi 3 gode dage bagefter. Jeg kan sige at jeg var glad jeg havde alt mit lavine udstyr med og flere lavine kurser på bagen så jeg var sikker på jeg kunne finde min kammerat hvis han var blevet begravet under lavine. Hvorfor jeg valgte at køre ud af lavinen og ikke udløse min lavinerygsæk ved jeg ikke og jeg håber ikke at jeg skal lave det valg igen.
Igen hav jeres lavine udstyr med og vær sikker på at i kan betjene det, jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv hvis jeg havde stået ved lavinen og ikke var i stand til at finde min kammerat.

Detaljerne for laviner var for dem der vil vide mere:

Hældning på skårningen: 35-37 Grad
Lavine advarsels niveau: 3
Lavine type: Våd sne lavine som snebræt af 2 omgange
Lavine knæk-kante højde: 25-35 cm
Temperatur: 3 grader
Tidspunkt: 15:00 eftermiddag

 

 

.